Kända personer berättar

Last modified date

MS är en sjukdom som kan drabba alla och det finns ett stort antal kända personer som har valt att berätta om sina diagnoser. Genom att dela med sig om olika erfarenheter, hur de upptäckte att de drabbats och vilka förändringar det inneburit för deras liv ger dessa offentliga individer sjukdomen ett ansikte utåt. För den som fått MS kan det vara både intressant och upplyftande att få höra om andra personers upplevelser, särskilt om det är människor som många ser upp till eller som känns bekanta.

Svenska celebriteter med MS

I Sverige finns det ett flertal kända personer som berättat om sin MS och en av de första var sångerskan Louise Hoffsten som valde att gå ut med sin diagnos redan på 90-talet. I flera intervjuer har hon berättat om den ilska hon kände när hon först fick beskedet men också om hur hon lärt sig leva med sjukdomen och hur nya bromsmediciner gett henne större livskvalitet.

TV-bonden Anders Jönsson var precis i färd att gifta sig med sin fästmö som han träffade som deltagare i ”Bonde söker fru” då han märkte att något inte stod rätt till. Han hade tappat känseln i högerdelen av kroppen och hade svårt att gå. När han så fick veta att han fått MS följde en svår period men efter att ha fått bra mediciner och mycket stöd har han inte bara fått ett bra liv, han har dessutom blivit pappa tre gånger om.

MS-drabbade i andra länder

Även på den internationella scenen finns det en hel del berömda fall. Till de kändaste, äldre fallen hör den brittiske cellisten Jacqueline du Pré som det både skrivits böcker och gjorts filmer om. Den amerikanske komikern Richard Pryor drabbades på 80-talet men liksom för du Pré fanns det inte tillräckligt bra behandlingar på den tiden och de fick svåra mobilitetsproblem på ett relativt tidigt stadium.

Idag finns det många berömda personer som gett ett nytt hopp åt alla som lever med MS. Den amerikanske racerföraren Kelly Sutton fortsätter trampa gasen i botten trots sin diagnos och Ozzy Osbournes son Jack deltar regelbundet i tuffa crossfitevent. Sopranos-skådespelerskan Jamie-Lynn Sigler berättade efter 20 år om sin sjukdom och hur hon kan leva ett kvalitativt liv tack vare bra läkemedel.

Vad alla dessa offentliga personer har gemensamt är att de vill dela med sig av sina erfarenheter och ge hopp åt dem som drabbats. MS är en svår sjukdom men det går att leva ett rikt och långt liv med den.

ivadmin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment