Nya behandlingsmetoder

Last modified date

Beroende på vilken typ av MS en patient har drabbats av, och hur långt framskriden sjukdomen är, finns det behandlingsmetoder som kan underlätta livet och även bromsa förloppet till en viss del. Det har länge funnits olika läkemedel för syftet men på senare år har nya metoder som till exempel cytostatika med stamcellsåtergivning visat sig ha bättre resultat. En stor studie där forskare har följt patienter under en femårsperiod har enligt Läkartidningen visat en avsevärd skillnad i resultaten från de olika behandlingssätten.

I den svenska delen av studien analyserades 110 olika MS-patienters förlopp efter att de genom lottdragning antingen fått ta konventionella läkemedel eller cellgifts- och stamcellsbehandling. Redan efter ett år konstaterades en avsevärd skillnad då patienterna med den senare formen av behandling inte bara haft ett långsammare förlopp utan i vissa fall till och med märkt en förbättring av olika funktioner.

Än så länge är studierna på ett tidigt stadium men allt tyder på att svenskar med MS kommer att få ett större utbud av behandlingar i framtiden. Olika former av MS svarar dock olika på terapierna och därför är det viktigt att först fastställa vem stamcellsbehandlingarna framförallt kommer hjälpa.

ivadmin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment