Att acceptera och hantera MS

Att få ett besked om att man har fått MS kan kännas tungt, stressande eller ångestladdat. Det är viktigt att låta det ta den tid det tar för att acceptera diagnosen och finna sätt i vardagen där man kan hantera sin sjukdom. En del drabbas lättare och en del svårare. Dock finns det mycket bra bromsmediciner idag som gör att livet kan bli lättare.

Den första fasen och vem man kan prata med

När man får diagnosen MS, brukar det vara genom ett större sjukhus där man utreds. Där blir man automatiskt kopplad till ett team av läkare, sjuksköterskor och kurator om man behöver. Ofta behöver man även rehabilitering och blir remitterad till en sjukgymnast för att finna ut bästa övningarna för att lindra sjukdomen. Det finns speciella MS-sjuksköterskor men även kuratorer eller psykologer som man kan få tillgång till genom sjukhuset. Man bör i tidigt skede starta samtalsterapi både för att lära sig acceptera situationen och för att inte riskera hamna i en depression. Forskning visar att depression kan försämra och påskynda MS. Därför är det av yttersta vikt att man får prata med någon i tidigt skede. MS är idag mycket mer hanterbart med dagens immunmodulerande läkemedel med effekt mot den inflammatoriska processen i kroppen när man har MS. Det är viktigt att även försöka distrahera bort tankar på annat i livet och unna sig saker man mår bättre av. När man drabbas av en MS-diagnos kan man känna stress och det kan i sin tur leda till visst håravfall. Även vissa mediciner mot MS kan orsaka lättare håravfall. Då kan professionella Nordic hair Stockholm hjälpa till med hårtransplantation om man skulle ha svårare eller lättare håravfall som blivit permanent.

Vad kan man göra för att lindra MS?

MS kan innebära många eller några symtom som kan påverka vardagen en hel del till och från. Då är det viktigt att ta hand om sig med åtgärder som lindrar. MS innebär ibland enorm trötthet och då kan det vara mycket bra med träning som man trivs med för att motverka tröttheten. Under ett skov med bland annat trötthet ska man dock bara vila och sova mer för att återhämta sig. MS ger även muskelstelhet och kan lindras med Baklofen, Tizanidin och Klonazepam som ger en dämpande effekt på de överaktiva reflexerna i ryggmärgen. Det är viktigt att även besöka sjukgymnast för besvären. Avslappningsövningar och mindfulness genom meditation, eller vistelse i naturen, kan vara riktigt helande. Det finns ett stort stöd inom forskning att naturen är viktig för hälsan och kan både läka eller lindra. Då man även kan bli mycket ”hjärntrött” med MS, finns det smarta sätt att träna hjärnan vid MS som kan hjälpa sinnet att hålla sin normala kognitiva funktion.

MS är en mycket utbredd neurologisk sjukdom och många större sjukhus forskar intensivt på bättre lösningar på medicinering och vägar till botemedel. Nu har det nyligen (2020) börjat forskas på möjligheten att cellgiftsbehandling med stamcellsstöd kan bota MS, menar Joachim Burman, docent och överläkare vid institutionen för neurovetenskap. Hans forskning pågår på Uppsala Universitet med ett anslag på 5,2 miljoner till forskning om behandling av MS. Detta innebär ett fyraårigt etableringsstöd med start 2019. Tack vare forskning och framsteg kan man med största sannolikhet förvänta sig en ljusare framtid och hopp om bättre medicinering och kanske till och med ett botemedel.

kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment