Vad är MS?

Last modified date

De flesta har nog hört talas om sjukdomen MS men det betyder inte nödvändigtvis att alla vet vad den egentligen innebär. Det är en neurologisk, autoimmun sjukdom vars fulla namn är multipel skleros, vilket på lekmannaspråk kan översättas flerfaldigt förhårdnande. Sjukdomen har beskrivits i fall ända sedan vikingatiden men det var först på 1800-talet som den började studeras och diagnosticeras på allvar.

Förkortningen MS syftar på det som händer i kroppen när en person drabbas, då det sker inflammationer i det centrala nervsystemet och det skyddande lager som omger nervcellerna skadas och blir hårt. På läkarspråk kallas lagret för myelin, och kan liknas vid det yttre skalet runt en telefonkabel som isolerar den samtidigt som den låter kabeln, eller nerverna i det här fallet, sända signaler. Skadorna uppstår i så kallade skov, där inflammationen blossar upp och skadar nervcellerna och delar av hjärnan, och den drabbade får plötsligt mycket påtagliga symptom som oftast har med motoriken och sinnena att göra.

Hur ställs diagnosen?

Det finns ett stort antal symptom som tyder på att en person har drabbats av MS, men inga av dem är exklusiva för sjukdomen. Det krävs således ett flertal test där neurologen dels noterar patientens olika symptom, dels undersöker hjärna och ryggmärg med hjälp av magnetkameror och lumbalpunktioner. Några vanliga symptom som kan tyda på MS är:

  • Delar av kroppen domnar eller tappar känseln helt.
  • Dubbelseende eller andra synrubbningar.
  • Försämrad balans.
  • Trötthet som aldrig tycks gå över.
  • Problem med urinvägarna.

Olika sjukdomsförlopp

En av de knepigaste aspekterna av MS är att sjukdomen kan yttra sig på mycket olika sätt från patient till patient. De flesta börjar med att få en eller ett par skov, där symptomen förvärras akut men inte ger några större men. Med tiden blir dock saker som motorik, syn och balans påverkade men tack vare effektiva bromsmediciner kan förloppet idag försenas i de flesta fallen. Av den anledningen är det oerhört viktigt att varje fall behandlas individuellt och att rätt medicinering föreskrivs. Ny forskning har visat att det är fördelaktigt att sätta in aggressiva behandlingar på ett tidigt stadium.

Vem får MS?

I princip alla människor kan drabbas i alla åldrar, men det är allra vanligast att de första symptomen börjar dyka upp i 20-40-årsåldern. MS är vanligare bland kvinnor och det är framförallt västvärlden som har de flesta fallen, särskilt de nordligare delarna. Vad det beror på är ännu inte klargjort, men mycket tyder på att det är en kombination av genetik och yttre faktorer som exempelvis D-vitaminbrist, toxiner eller rökning. En intressant företeelse är att personer som flyttat till en del av världen där sjukdomen är vanligare löper lika stor risk som lokalbefolkningen att drabbas om flytten skett före 15 års ålder.

ivadmin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment