Allt om sjukdomen MS

Sjukdomen MS är en förkortning av Multipel Skleros och där man får inflammatoriska förändringar med skleros en typ av ärrbildning i nervvävnader. Det finns inget botemedel än för MS men man forskar mycket inom området. Idag finns det effektiva och förebyggande bromsmediciner.

Forskning och behandlingsmetoder

Man vet inte idag vad MS beror på och tillståndet räknas som kroniskt. Dock finns det effektiva behandlingsmetoder idag som kan förenkla vardagen för någon som fått diagnosen MS. Sjukdomen kan komma i skov och vissa har svårare MS medan andra en lättare form. Den senaste metoden innebär cytostatika med stamcellsåtergivning och har visat sig vara mycket effektiv. En stamcellsåtergivning innebär att patienten först får cytostatika och får sedan en transplantation av egna blodstamsceller. En studie har visat att de som fick vanlig konventionella läkemedel blev sämre jämfört med de som fick denna nya banbrytande metod. Att ha MS behöver inte innebära att man inte kan arbeta. Ett företag kan hjälpa till att anpassa arbetsmiljön och kontoret. Som företag kan man behöva bättre kontorsrum för anpassning eller för andra lösningar. Då kan man med fördel hyra kontorsplats i stockholm med skräddarsydda, kreativa lösningar! Det är viktigt att ändå försöka leva så normalt som möjligt med MS genom arbete, fritid och aktiviteter i den mån man kan.

Man är aldrig ensam

I början när man får diagnosen, kan man behöva stöd, hjälp och information. Att veta om att det finns andra med sjukdomen, kan kännas tryggt att veta att man inte är ensam. En del

kända personer med MS har valt att gå ut med sin sjukdom för att upplysa, stödja och dela med sig av sina erfarenheter. Att få stöd i början av en diagnos som MS är mycket viktigt. Det finns många föreningar och organisationer som man kan vända sig till för råd, stöd och hjälp. Några exempel på föreningar är Svenska MS-sällskapet och Svenska Neurologföreningen. Är man yngre, kan man vända sig till föreningen Ung med MS.

På sociala forum som Facebook kan man hitta både officiella och slutna grupper som till exempel COMBAT-MS SWEDEN eller andra bra forum för att få stöd och vägledning. Genom att ansluta sig till grupper och föreningar, kan man även följa diskussioner om forskning och resultat.

Sjukdomen kan yttra sig på olika sätt beroende på var skadorna på nervsystemet sitter. Symptom som trötthet, pirrningar i huden eller koncentrationssvårigheter är några. Man brukar dela upp svårare MS i primär- och sekundär progressiv MS. Dock har det visat sig att inte alla går över till den sekundära fasen. I den sekundära blir man mer försämrad, men med dagens framåtskridande behandlingar, behöver man inte bli så sjuk som man var förr inom MS-vården. Det finns även en så kallad benign MS. Denna form av MS startar som en skovvis löpande MS, men efter några år brukar man i regel inte få några funktionsnedsättningar.

kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment