Anpassa hemmet för en lättare vardag

Om du eller en närstående drabbats av MS är det viktigt att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Medan många går mycket länge utan några större symptom finns det andra som upplever vissa svårigheter då kroppen inte riktigt orkar med. Av den anledningen är det viktigt att göra vardagen lättare med hjälp av modifikationer i hemmet.

Ett av de största problemen som en människa med MS kan uppleva är förflyttningen. Medan det ofta går bra att arbeta eller att syssla med olika hobbys kan det vara lite svårare att ta sig runt. MS drabbar alla på olika sätt, och därför kan en person uppleva yrsel medan en annan har ökad svaghet i ben och armar. Genom att sätta upp räcken, avlägsna trösklar och installera lätta och specialtillverkade innerdörrar kan livet i hemmet genast bli mycket smidigare.

Två skäl till att fixa praktiska dörrar till hemmet

Det finns framförallt två skäl till att anpassa hemmet för den som har MS. Det första, och mest uppenbara, är att det gör livet enklare rent praktiskt. Om du sitter i rullstol behöver du extra breda öppningar som både låter dig passera fritt och även ger dig svängrum. Trösklar är inte bara problematiska för den som sitter i rullstol, utan kan också vara jobbiga för den som har lite svårt att lyfta på benen eller som har försämrad syn. En tung dörr kan bli svårmanövrerad för den som har försvagade armmuskler eller är stel i lederna, och därför bör lätta alternativ föredras.

Det andra skälet är rent psykologiskt. Även om det kan kännas tufft i början att anpassa hemmet efter en MS-diagnos kan det upplevas som minst lika jobbigt att ständigt påminnas om sjukdomen. Genom att skaffa olika hjälpmedel, att avlägsna hinder och att satsa på dörrar och dörrhandtag som är enkla att använda behöver du inte hela tiden tänka på dessa utmaningar. Du behöver inte heller vara rädd för din säkerhet om du har välplacerade räcken här och där som du kan greppa tag i vid behov eller göra det enklare att sätta och ställa dig.

Tala med andra för tips och stöd

Idag lever miljontals med människor runt hela världen med MS. Det är viktigt att du får dela med dig av dina tankar och upplevelser runt sjukdomen men också att du får ta del av andras berättelser. Det finns idag många föreningar och grupper som är till för att stötta patienter och anhöriga, såväl som intressanta artiklar och podcasts. Ofta kommer de bästa tipsen från människor som själva har upplevt de olika problem som MS kan innebära, och du får också en möjlighet att ”bara” prata av dig. Till skillnad från vad många tror brukar stödgrupper inte syssla så mycket med att diskutera alla besvär utan att hitta bra lösningar och peppande aktiviteter. Det kan handla om praktiska tips som att byta handtag på dörrarna i bostaden till att organisera tävlingar eller marknader för att samla in pengar till forskningen om MS. Hjälp kommer med andra ord från många håll; från människorna du möter till dörrarna i ditt hem.

kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment